arkgrave
right-top
Pleisterplaatspijl
Waterfront Gravepijl
Staat van dienstpijl
Sinds 1928 ...
Activiteiten
Contactpijl
right-bottom
lt
‘Staat van dienst’ van de ark ‘Prinses Margriet’
De ark ‘Prinses Margriet' kan bogen op een bijzonder staat van dienst sinds 1928.
Gebouwd als directie/kantoor ark voor bagger- en waterstaatswerken maakt de degelijke constructie van geklonken staal en teakbetimmeringen het vaartuig geschikt voor de stromende rivier en open water.
Kort na WO II is het vaartuig in gebruikgenomen als schoolponton voor de Marva afdeling van de Koninklijke Marine. Het opleidingsvaartuig, toen met de naam ‘De Leeuw' lag afgemeerd naast het Marva-logementsschip ‘De Schorpioen' te Amsterdam.
Jaren daarna werd de ark verbouw tot schippersinternaat en omgedoopt met de naam ‘Prinses Margriet'.
Het Katholiek Schipperswerk Nederland kocht de ark aan in de jaren 70 en richtte haar in als onderkomen van het sociaal/cultureel en pastoraalwerk en kerkschip (KSSC) voor schippers in de Waalhaven te Nijmegen.
In 1987 is het schip door Albertine Arts en Frans van Steen gekocht om in te richten als ontmoetingsplaat Maasherberg aan de oever van de Maas bij Grave, op een knooppunt van wandel- fiets- en vaarroutes.
De ark had ligplaats tot 1996 in de haven van Cuyk. Vanaf 1996 ligt de ark ‘Prinses Margriet' afgemeerd op de plek van het voormalige oeverzwembad in de Maas bij Grave.
 
lb